Insulinchok – Førstehjælp og behandling ved for lavt blodsukker

Lær at hjælpe et andet menneske, som har insulinchok. Det kræver ikke meget af dig, men det er vigtigt, at du gør det rigtigt. Lær at redde liv her.

Insulinchok - eller insulinkoma - får man, hvis man har for lavt blodsukker, også kaldet hypoglykæmi. Det opstår typisk hos folk, der har diabetes. Har du eller en, du kender, oplevet et insulinchok, ved du, at det bestemt ikke er en spøg.

En person, der får insulinchok, kan ikke ikke hjælpe sig selv. I nogle tilfælde kan blodsukkeret normalisere sig en smule, men i andre tilfælde kan personen dø. Hvis du er i nærheden af en, du ved lider af diabetes og har insulinchok, er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude. Og det er faktisk ikke så svært.

Ring 112

Først og fremmest skal du ikke selv gå i chok. Der er et menneske, som har brug for din hjælp for at overleve, og på dette tidspunkt er det kun dig, der kan hjælpe personen med at overleve. Det første, du skal gøre er, at ringe 112. Læg derefter personen i aflåst sideleje.

Mens du venter på ambulancen, kan du smøre noget honning på gummerne på vedkommende. Pas meget på med at lægge noget som helst i munden på personen, da det kan komme galt i halsen og kvæle personen.

Er du tæt på personen, kan du lære at give en indsprøjtning med glukagon. Glukagon er et hormon, som får leveren til at frigive sukker fra sine egne depoter. Kan du ikke selv finde ud af at give en indsprøjtning med glukagon, så skal ambulancefolkene nok sørge for det.

Når personen er kommet til bevidsthed, skal han/hun have sukkerholdige drikke og mad for at få blodsukkeret op. Da personen kan være meget omtåget på dette tidspunkt, og måske endda være meget forvirret og ikke ane, hvad der er sket, kan det være godt at bruge et sugerør til de sukkerholdige drikke via et sugerør. Er der lyst brød i huset, så smør en mad, eks. med honning på.

Efter et insulinchok er det vigtigt, at blodsukkeret bliver målt kort tid efter - helst flere gange. Blodsukkeret kan nemlig hurtigt falde ned på et lavt niveau.

Har du spørgsmål eller erfaringer med insulinchok, lavt blodsukker, behandling eller førstehjælp i forhold til insulinchok, er du hjertens velkommen til at kommentere herunder!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.