Spar penge med regeringens solcelle-ordning

Regeringens gunstige støtteordning for køb, montering og drift af solcelleanlæg har betydet en nærmest eksplosiv stigning i antallet af solgte solcelleanlæg. Det vurderes, at op mod 30.000 danskere vil have deres eget solcelleanlæg inden udgangen af 2012. For blot et par år siden var der kun nogle ganske få tusinde solcelleanlæg på de danske hustage.

Og det er med god grund, at så mange danskere har foretaget den ellers ret dyre investering, det er at købe et solcelleanlæg. Et godt anlæg kan typisk koste omkring 100.000 kr. Men trods den relativt store investering kommer pengene forholdsvist hurtigt retur. Blot 8-10 år efter, at man har købt sit solcelleanlæg, kan det være tilbagebetalt. Og på grund af den lukrative støtteordning for solcelleanlæg er det derefter en ren overskudsforretning.

Desuden kan man afskrive hele købet af solcelleanlægget, men støtteordningen giver også mulighed for, at man kan få et håndværkerfradrag på 15.000 kr. for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år. Udtalelser fra Klima- og Energiminister Martin Lidegaard giver imidlertid god grund til at tro, at denne gunstige støtteordning snart vil blive afviklet.

Støtteordningen, som har været så indbringende for mange købere af solcelleanlæg, er ganske enkelt for dyr for staten, som mister milliarder pga. manglende afgifter.

Ingen uden for Folketinget ved med sikkerhed, præcis hvad der så vil ske. Ministeren har dog bebudet, at den nuværende solcelleordning vil blive afløst af en ny, som stadig vil gøre det til en fornuftig forretning at investere i sit eget solcelleanlæg. (https://www.altinget.dk/artikel/124322) Eksperter har dog givet udtryk for, at de mener, at ændringen i solcelleordningen vil betyde en forringelse for boligejere, som ønsker at købe deres eget solcelleanlæg. Der er altså god grund til at slå til nu, hvis man ønsker at være nogenlunde sikker på at få del i fordelene ved den nuværende ordning.

Miljøet har brug for en håndsrækning

Det er vel heller ikke uden betydning for det bommende solcelle-salg, at mange danskere rent faktisk har det rigtig godt med, at de nu kan gøre noget for miljøet og skære ned på deres C02 udslip.

Miljøet er presset som aldrig før, og vi mærker næsten dagligt følgerne af den globale opvarmning.

Mange danskere er ikke længere i tvivl om, at det moderne samfunds voldsomme forurening og høje CO2-udslip har haft en afgørende, negativ virkning på miljøet og naturen.

Der går nærmest ikke en dag, uden at vi i nyhedsmedierne hører om fejlslagne kornhøste, orkaner, oversvømmede områder og voldsomme skybrud. Konsekvenserne er, at fødevarepriserne konstant stiger, arbejdsløsheden vokser og samfundet må spendere milliarder på at genoprette skaderne efter naturens rasen.

Solcelleanlæg til gavn for naturen

I den situation er det ikke så mærkeligt, at mange danskere er glade for ikke alene at kunne gøre en god forretning, men også at kunne hjælpe miljøet ved at investere i solceller.

Der er rigtig mange fordele ved at investere i eget solcelleanlæg:

  • Et solcelleanlæg kan uden problemer holde i 40-50 år, hvilket betyder, at det derfor for mange danske boligejere er en investering for livet. Der er altså ikke tale om endnu noget, som blot bliver smidt ud i naturen efter få år og derved yderligere belaster miljøet.
  • Et solcelleanlæg producerer allerede i løbet af et til to år den samme mængde energi, som det har kostet af producere det. Og så er det vel at mærke grøn energi, anlægget producerer - uden ekstra udslip af CO2.
  • I modsætning til fx vindmøller er solcelleanlæg ikke skyld i støjforurening. Når et solcelleanlæg producerer strøm, foregår det helt lydløst, uden at genere hverken boligejeren selv eller naboen.
  • Et solcelleanlæg kræver ikke nogen særlig vedligeholdelse. Hvis man blot sørger for at holde det nogenlunde rent for det værste skidt, genererer anlægget strøm år efter år, også selvom de er overskyet.
  • Hvis ens solcelleanlæg genererer mere strøm end man umiddelbart selv kan bruge, kan den overskydende strøm lagres på elnettet. Når anlægget i andre perioder genererer mindre strøm, end man har brug for, kan den overskydende strøm igen hentes tilbage fra elnettet - uden at man betaler ekstra for det. Den ordning kaldes for “Nettomålerordningen”.
  • Har du selv lyst til at investere i solceller kan du finde flere oplysninger her: https://www.whiteaway.com/solceller/

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.