Tag-arkiv: Jan Fennel

Hundelytter Jan Fennels Amichien Bonding - Naturlig adfærdstræning

Lær at opdrage din hund på den helt korrekte måde med Amichien Bonding - den naturlige måde, at kommunikere med din hund på. Det handler ikke om traditionel adfærdsbehandling eller hundetræning, men at kommunikation. Lær at tale hundens sprog med Jan Fennels “Hundelytteren”.

Hundelytter eller hundetræner - eller rettere sagt: Amichien Bonding eller hundetræning? Det er et spørgsmål, du bør stille dig, når du får en ny hund i hjemmet - uanset om der er tale om en hvalp eller fuldvoksen hund. Efter at have taget et hurtigt kig i bogen Hundelytteren af Jan Fennel, er mine øjne for, hvordan man bør opdrage sin hund, virkelig åbnet.

Jeg er hverken hundelytter eller hundetræner

Det skal straks siges, at jeg ikke har den store erfaring i forhold til hundeopdragelse - faktisk ingen erfaring overhovedet - men emnet hundeopdragelse interesserer mig, idet jeg altid har elsket hunde. Hjemme hos os planlægger vi at udvide med et nyt familiemedlem - en formel 1-labrador retriever (en hvalp), og det er vigtigt for os, at vores første hund bliver opdraget korrekt … helst på en naturlig måde.

Min ven, som er uddannet hundelytter ved Jan Fennel, har anbefalet os, at vi læser hendes bog Hundelytteren Jeg har kun lige læst mig igennem de første 4 kapitler, men allerede nu har jeg lært en masse brugbare metoder, som faktisk virker helt utroligt! Jeg har prøvet metoderne på en labradorhvalp, som tilhører nogle bekendte, og efter to dage kunne jeg mærke nogle markante forskelle. Jeg er blevet bedre til at kommunikere. Læs med her om, hvad Amichien Bonding drejer sig om.

Hvem er Jan Fennel?

Jan Fennel har altid haft en stor kærlighed for hunde, og i hendes tid som “almindelig hundetræner” har hun gjort sig mange erfaringer - gode såvel som dårlige. Efter mange års arbejde med hunde, blev hun anerkendt i “hundekredsene”, men der var nogle spørgsmål, som hun i sin tid som hundetræner ikke har kunnet få svar på.

Ved at studere videoer af ulve og sine egne hunde meget intensivt, kom hun frem til, hvorfor hunde - som stammer fra ulven - gør, som de gør. Jeg vil gerne fortælle lidt om, hvad jeg har lært om hunde og hundeadfærd, efter at have læst blot 4 kaptiler af Hundelytteren.

Er det hunden eller dig, der er lederen?

Har du oplevet, at din hund gør eller ødelægger ting, når den er alene hjemme? Har du oplevet, at den hopper op ad dig og dem, der kommer på besøg hos dig? Hiver den i snoren? Svaret på denne adfærd er nok ikke lige, hvad du havde regnet med:

Hunden bliver bekymret

Som udgangspunkt ser hunden faktisk sig selv som leder. Dvs. at du som hundeejer er lavest i hierarkiet. Hunde er flokdyr og lederen beskytter de andre i flokken - så når du - hundeejeren - forlader flokken (hjemmet), bliver hunden faktisk bekymret for dig, og det er dérfor, den kan finde på at bide i tøj, møbler, ledninger og gø som en vanvittig, når du ikke er hjemme.

Lad være med at hilse

Når du kommer hjem efter at have været væk i længere tid, skal du ignorere din hund fuldstændig, hvis den begynder at hoppe op ad dig. Det kan være svært, fordi du sikkert elsker den og gerne vil hilse på den. Men ved at du ignorerer den i måske 5 minutter, og så først derefter går over og hilser på den, viser du, at det er dig, der er lederen - dig, der bestemmer.

Gå først ud af døren

Når ulve går på jagt, er det altid lederen, som starter med at gå forrest, ganske enkelt for at tjekke for farer, om kysten er klar. Oplever du, at din hund altid prøver at presse sig “forrest i køen”, når du åbner døren, fordi I skal på tur? Jamen så er det ganske enkelt fordi, den tror, den er lederen. Hvis du konsekvent altid går ud af døren først, sender du et signal til din hund, at du er lederen.

Spis først

Det er altid alfaulven, som spiser først. Resterne bliver derefter levnet til resten af ulveflokken. Ved at imitere denne adfærd, kan du markere din rolle som leder over for din hund. Fyld madskålen, efter du selv har spist.

Konklusion

Ovenstående metoder har jeg afprøvet, og allerede efter to dage var der en forskel på, hvordan den førnævnte labradorhvalp var over for mig. Hun blev nemmere at have med at gøre - hev mindre i snoren, var mere rolig.

Jeg vil virkelig anbefale dig at læse Hundelytteren. Derudover findes der også bogen Hundelytteren i praksis, hvor du mere konkret lærer at gå i dybden med diverse metoder.

Amichien Bonding - Hundekommunikation - Lær hundens sprog

Amichien Bonding er opfundet af hundelytter Jan Fennel, og er den form for sprog/kommunikation alle hunde bruger. Det kan komme som et chok for hundeejere, der aldrig har hørt om Amichien Bonding, at alle hunde og ikke mindst deres egen hund “taler” et helt bestemt sprog. Det kan du lære meget mere om ved at læse Jan Fennels bog “Hundelytteren”, men i mellemtiden er du velkommen til at læse min fortolkning af, hvad dette hundesprog er for noget.

Er du i øvrigt interesseret i meget billige hundeartikler af den højeste kvalitet, kan jeg varmt anbefale PetDreams.dk :)

Jan Fennel har studeret ulves og vilde hundes adfærd og sammenlignet denne adfærd med adfærden hos samtidens hunde. Og opdagelserne er store. Samtidens hund har stadig meget af den adfærd, som ulven har haft og stadig har.

For at give en bedre forklaring på, hvad Amichien Bonding er, er det nødvendigt at forstå, hvordan hunde (og ulve) opfatter lederskab.

Lad os tage et eksempel med, hvor en hundeejer bor sammen med sin hund. Hunden vil som udgangspunkt tro, at den er lederen - at dens status er over hundeejeren. Hunde er beskyttende flokdyr, og hvis en hund er separeret fra sin flok, vil lederen naturligt blive urolig. Og mange hunde kan netop ikke være alene hjemme. De bider i møbler og ledninger, fordi de er urolige over ikke at kunne beskytte dig, hundeejeren. Men hvis du får vendt situationen og viser at du er lederen - alfahannen - så vil din hund ikke længere være urolig på samme måde.

Hvordan vender man situationen - hvordan bliver man lederen?

Lederskab kommer til udtryk i flere situationer, herunder ved måltider. I naturen vil du ved spisesituationer tydeligt kunne se, hvem der er lederen hos hunde og ulve, fordi alfahannen og alfahunnen altid spiser først. Og når de er færdige, får resten af flokken resterne. Denne viden kan du bruge til at omvende forholdet hos dig og din hund. Når der er mad på bordet (menneskemad), skal du ganske enkelt spise først, og når du er helt færdig, kan du give din hund mad.

For større effekt, kan du endda lade som om, du spiser af hundeskålen, inden du sætter den med til din hund.

Dette var blot ét element af Amichien Bonding. Det kan varmt anbefales at læse “Hundelytteren” af Jan Fennel, hvis du vil vide meget mere om, hvordan du “snakker” med din hund. Og har du brug for konsultation hos en professionel og uddannet hundelytter, kan jeg anbefale min ven Casper, som praktiserer det med stor succes. Du kan besøge hans hjemmeside her: Ulvehunde.dk.